2019-11-12 Gera, Zoltán

Szakdoga téma: CO2 megtakarítós bringás app

STÁTUSZ: FOGLALT

Motiváció

Ma Budapesten sokkal többen használnak bringát közlekedésre, mint sportolásra. Ennek megfelelően hasznos lenne olyan app, mely a bringázásra nem a leadott kalóriák mérésével motivál, hanem inkább a környezeti előnyök számszerűsítésével. A közösség környezettudatosságát nagyban növelné egy magyar, illetve budapesti viszonyokra készített mobilos alkalmazás, mely a kerékpáros és egyéb alternatív közlekedés fajtájától függően számolja, hogy a megtett táv függvényében mennyi szén-dioxidot nem engedtünk ki. Ezt különböző összehasonlítások szemléltetésével hozhatja közelebb. A gamifikált app versenyeztetheti anonim módon a helyi közösség tagjait, illetve közösségeket is egymással. Fontos, hogy az app többféle közlekedési módot is támogasson. pl. bringa, e-roller...

Terv az alkalmazás hosztolása és élesben történő elindítása is (természetesen).

Funkcionális követelmények

 • Az app megtett km-t számol, majd a megfelelő modell segítségével ezt átszámolja CO2 megtakarításra. lásd: European Cyclist Federation Facts and Figures Ezek alapján kb. 4 km bringázás takarít meg 1 kg CO2-t. Szükséges többféle modell felkutatása és vizsgálata.

 • Az app többféle közlekedési módot támogat, melyek között könnyű választani. A kerékpár mellett fontosak egyéb alternatív közlekedési módok (pl. e-roller, e-bringa, normál bringa), de akár a tömegközlekedés általános formái is. Ezekhez is szükséges megfelelő modell felkutatása.

 • Különböző vizualizációk segítik megérteni a környezetre gyakorolt jótékony hatást. pl: összehasonlítás megtett autós km-ekkel, repülővel, súly alapú összehasonlítás, fák CO2 közömbösítése... Itt is szükséges felkutatni összefüggéseket (hivatkozással!).

 • Általános bringás app funkciók, mint idő, megtett km, részidők, trip indítás, szünet, leállítás, történet természetesen rendelkezésre állnak, de a felület könnyen használható, nem ezen funkciókra koncentrál.

 • A felhasználók (anonim profilok) automatikusan versenyeznek egymással, havi és évi bontásban toplista készül róluk. A felhasználókat lokáció szerint automatikusan, illetve választás szerint különböző közösségekbe, csapatokba soroljuk, így ezek összesített adatai is elérhetőek lesznek, valamint a közösségek, csapatok egymással is versenyezhetnek.

 • Az app lehet többnyelvű, de első körben a magyar nyelv a legfontosabb.

Nem funkcionális követelmények

 • Az app a háttérben minimális akkuhasználat mellett fut. Ritkán kel fel, nem polloz aktívan, kihasználja a Sensors API lehetőségeit.

 • Az app semmilyen adatot nem gyűjt a felhasználóról előzetes tájékoztatás nélkül, illetve ezek is csak anonim adatok lehetnek. A hálózattal a kapcsolat ritka, csak időszakos szinkronizáció megengedett.

 • Az app általános Androidon fut, nem használ Google függőségeket. Készül F-Droid verzió is a Google Play verzió mellé.

 • A forráskód nyílt, publikusan fejlesztett és hosztolt. Ez a backendre és a különböző platformok frontendjeire is igaz.

 • Opcionális: iPhone-os verzió is elérhető.

A fotó mr.gears alkotása a CC BY-NC-SA 2.0 licensz szerint.