2019-08-09 Gera, Zoltán

Hogyan válassz Linux disztrót?

Majdnem ezer különféle disztribúció létezik. Sok közülük igen speciális, semmiképp sem kezdő felhasználóknak készült. Ha valaki tanácsot kér tőlem, általában nem kíváncsi az összes lehetőségre, csak szeretne könnyen elindulni. Ennek szellemében adok most itt tanácsot, természetesen szubjektíven.

Ha a felsorolt állítások bármelyike illik rád, gondolkozz el a javasolt disztrón!

Kezdő vagyok

 • Pop!_OS
  Minden működjön magától! A felület legyen hatékony, modern! Kulcsrakész integrációt szeretnék minden online felülethez. Játszani is fogok. Legyen sok segítségem fórumokon!

 • Linux Mint
  Minden működjön magától! Klasszikus felületet szeretnék, ami hasonlít a Windowshoz! Legyen sok segítségem fórumokon!

 • Kubuntu LTS kiadás
  Hatékony felületet szeretnék, melybe sok dolgot beleintegráltak! Szeretném a viselkedést és a kinézetet is aprólékosan testreszabni, témákat váltani!

Nem vagyok teljesen kezdő

 • Debian stabil kiadás
  Semmilyen szoftvert nem tűrök el a gépemen, mely nem ingyenes és nyílt forráskódú. Ha mégis kell valami más, hajlandó vagyok kézzel telepíteni. Zéró toleranciám van a követőkkel és adatgyűjtőkkel szemben. Atom stabilitást szeretnék a lehető legkevesebb frissítéssel!

 • Debian stabil kiadás LXQt-vel
  Nagyon régi gépem van (esetleg 32-bites). Szeretném, ha a rendszer grafikus felülettel működne, nagyon kevés RAM-mal is.

 • Debian stabil kiadás UI nélkül
  Biztonságos szervert szeretnék. Nem fogok használni semmilyen grafikus felületet. Szeretném, ha beágyazott hardveren is menne a rendszerem. Minimális háttértár és erőforrás áll csak rendelkezésemre.

Profi vagyok

Ebben az esetben már nincs rám szükség. Jó mulatást kívánok: https://distrowatch.com

A fenti ajánlatokban fontos szempont volt, hogy az Ubuntu/Debian alapú disztrók közössége nagy, sok segítség áll rendelkezésre. Természetesen vannak más disztribúció-családok is, melyeket szintén érdemes kipróbálni. Ugyanakkor nagyon gyakran disztrót váltani sem érdemes, mert a szoftverek többsége mindegyikből elérhető.